tiistai 14. maaliskuuta 2017

Tunnettujen klassisen musiikin säveltäjien syntymäpäiviä

Valitettavasti jouduin rikkomaan lupaukseni viikonlopun syntymäpäiväartikkeleiden toimittamisesta!
Aika ei vain ole riittänyt kaikkeen, kun täytyy valmistella omaa ohjelmaa ja monta muutakin tehtävää on ollut.

Tänään vietämme Georg Philip Telemannin syntymän 336-vuotisjuhlaa. 

Georg Philip Telemann

Wikipedia kertoo hänestä seuraavaa: Telemann, Georg Philipp (1681)
Georg Philipp Telemann (24. maaliskuuta (J: 14. maaliskuuta) oli saksalainen säveltäjä. Hän oli eläessään suosituin barokin ajan säveltäjä. Hän yhdisti ensimmäisenä saksalaisena säveltäjänä teoksissaan musiikillisia vaikutteita koko Euroopan alueelta.
Telemann syntyi Magdeburgissa Saksassa 1681 sukuun, jolla oli pitkä historia kirkon palveluksessa. Hänen äitinsä Maria oli protestanttisen papin tytär ja hänen Georg-isänsä oli opettaja, myös hänestä tuli pappi Georgen syntymän jälkeen.

Telemannin vanhemmat uskoivat poikansa kouluttautuvan kirkolliseen virkaan ja hän aloittikin tähän vaadittavat opinnot. Georgen isä kuoli 1685, minkä jälkeen hänen äidillään oli vaikeuksia kasvattaa Georg ja hänen veljensä. Georg ei koskaan saanut muodollista musiikin opetusta. Tästä huolimatta hän osasi jo kymmenvuotiaana soittaa huilua, viulua, sitraa ja kosketinsoittimia. Hän teki samoihin aikoihin ensimmäiset sävellyksensä. Kaksitoistavuotiaana hän sävelsi jo ensimmäisen oopperansa, Sigismundin.[1]
Georgen äiti oli kuitenkin sitä mieltä, että hänen poikansa käytti liian paljon aikaa musiikin opiskeluun muihin opintoihin verrattuna. Hän halusi olla varma siitä, että jos jotakin tapahtuisi, Georgella olisi tulevaisuudessa säännöllinen toimeentulo, koska perheen isän kuoltua perheellä ei ollut muita tuloja.
Lue lisää Wikipediasta!
Täältä löydät Telemannin musiikkia; Patrick Gallois soittaa Fantasian soolohuilulle A-duuri

Toinen juhlinnan kohde on Johann Srauss vanhempi, jonka syntymästä tänään tulee kuluneeksi 213 vuotta.

Johann Strauss vanhempi (14. maaliskuuta 1804 Wien25. syyskuuta 1849 Wien) oli itävaltalainen säveltäjä ja kapellimestari, joka tunnetaan parhaiten valsseistaan.
Strauss opiskeli aluksi kirjansitojaksi, mutta oli jo varhain myös taitava viulisti. Vuonna 1825 hän perusti oman orkesterin, joka keskittyi valssien ynnä muun tanssimusiikin esittämiseen. Orkesteri menestyi erinomaisesti, osittain Straussin itsensä säveltämän tanssimusiikin ansiosta. Wienin lisäksi orkesteri esiintyi monissa muissakin Euroopan kaupungeissa. Strauss kohtasi kuitenkin kovaa kilpailua toisen wieniläisen valssisäveltäjän Joseph Lannerin taholta.[1]
Straussilla oli vaimonsa Maria Anna Streimin kanssa kolme poikaa ja kaksi tytärtä. Strauss vaati poikiaan pysymään poissa musiikkialalta. Johann Strauss nuorempi, Josef Strauss ja Eduard Strauss jatkoivat kuitenkin isänsä työtä valssien ja muun tanssimusiikin säveltäjänä[2] – Johann Strauss nuorempi jopa ylitti isänsä saavutukset.[3]

Pitkät konserttikiertueet johtivat siihen, että Strauss oli harvoin kotona. Lisäksi hänellä oli rakastajatar ja tämän kanssa seitsemän lasta.[1] Niinpä hänen avioliittonsa päätyikin eroon, mikä oli tuohon aikaan suuri skandaali.

Strauss kuoli tulirokkoon.[1] Hänet haudattiin kilpailijansa Joseph Lannerin viereen.
Johann Strauss vanhemman tuotantoon kuuluu muun muassa 152 valssia, 32 katrillia, 13 polkkaa ja 18 marssia. Hänen tunnetuin teoksensa lienee ”Radetzky-marssi”, joka on sävelletty vuonna 1848 itävaltalaisen sotamarsalkka Joseph Radetzkyn kunniaksi. Linkki
Edelliset vlinkit johtavat Wikipediaan. 
Täältä löydät melkoisen määrän Johann Strauss vanhemman valsseja: Linkki

maanantai 13. maaliskuuta 2017

Syntymäpäivä la 11.3. Astor Piazolla



Täytyy tunnustaa, että olen synttäripäivityksissä päivän jäljessä, mutta yritän kiriäaikatauluun maanantain aikana. Silloin ovat vuorossa sunnuntain Tegnér, Alice (1864) ja maanantain Wolf, Hugo (1860)
Astor Piazzolla vuonna 1971.

Maaliskuun 11. vietti syntymäpäiväänsä Astor Pantaleón Piazzolla
Wikipedia kertoo henkilöstä näin: Hän syntyi 11. maaliskuuta 1921 ja kuoli 4. heinäkuuta 1992) Piazolla oli argentiinalainen säveltäjä, eräs kaikkien aikojen tunnetuimmista tangosäveltäjistä ja koko musiikkilajin uudistaja. Piazzollan kehittämä tango nuevo (suom. uusi tango) sekoitti perinteiseen argentiinalaiseen tangoon elementtejä erityisesti jazzista ja taidemusiikista. Länsimaisen taidemusiikin muotorakenteiden yhdistäminen tangon tuliseen intohimoon ja jazzin vapaaseen improvisaatiorevittelyyn sai aikaan valtavan myrskyn perinteisen argentiinalaisen tangon piirissä. Piazzollan tunnetuimpaan ja yleisimpään soitinkokoonpanoon, niin sanottuun Piazzolla-kvintettiin, kuuluvat bandoneón, viulu, piano, sähkökitara ja kontrabasso. Useat maailmankuulut muusikot, kuten viulisti Gidon Kremer ja sellisti Yo-Yo Ma, ovat sittemmin esittäneet ja levyttäneet laajalti Piazzollan tuotantoa.
Eräs tunnetuimpia Astor Piazollan sävellyksiä on Oblivion (linkki YouTubeen).