keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Heikki Rautasalo on poissa

Torstaina 22.01.2009 meitä hyvän musiikin ystäviä kohtasi suuri suru: hyvä ystävämme ja suuri muusikko, hieno pedagogi, kapellimestari, sellotaiteilija Heikki Rautasalo poistui keskuudestamme. 

Heikki Rautasalo oli yksi Suomen monipuolisimmista esiintyvistä muusikoista. Opiskeltuaan Sibelius-Akatemiassa sekä Pariisissa, Hän antoi ensikonsertin Helsingissä Ralf Gothonin kanssa. Tämän jälkeen Rautasalo toimi mm. Lahden kaupunginorkesterin ja Radion Sinfoniaorkesterin soolosellistinä. Hän soitti myös Radion nykymusiikkiyhtyeessä ja Helsingin kamariorkesterissa sekä lukuisissa kamariyhtyeissä. Perustamassaan Finlandia -kvartetissa Rautasalo soitti vuodesta 1969 kvartetin koko 25- vuotisen toiminnan ajan.

Vuodesta 1974 lähtien Rautasalo toimi myös kapellimestarina johtaen sekä kamari- että sinfoniaorkestereita. Rautasalo on konsertoinut Pohjoismaiden lisäksi entisessä Neuvostoliitossa, lukuisissa Euroopan maissa, Ecuadorissa, Japanissa, Kiinassa ja Meksikossa. Hän on tehnyt lukuisia levytyksiä ja kantaesityksiä. Vuonna 1985 Heikki Rautasalo toimi professorina Shanghain konservatoriossa.

Vuodesta 1987 Rautasalo opetti sellonsoittoa ja kamarimusiikkia Sibelius-Akatemiassa. Hän on ollut myös Jyväskylän Kesän ja Sibelius-Akatemian konserttikeskuksen taiteellisena johtajana.

RikkiMikko muistaa Heikin hienona persoonana, joka kannusti kanssaihmisiään, oppilaitaan, läheisiään, muusikkotovereitaan ja ystäviään voittamaan vastoinkäymisiään iloisella ja positiivisella elämänasenteellaan, hyvällä esimerkillään, mutta myös huumorilla. Monet yhteiset musiikkihetket, harjoitukset, kiertueet ja konsertit Jyväskylän Kamariorkesterin kanssa mm. kotimaassa ja esimerkiksi Meksikossa jäivät unohtumattomina mieleen. 

Lämpimät muistot Heikistä eivät katoa koskaan! 

Ennen kuin alkaa valittaa omia vaivojaan, olisi hyvä käydä katsomassa  oheinen video, jonka Heikki jätti jälkeensä. Jos nähdyn jälkeen vielä on jotain valittamista, tilanne lienee aika paha. Siinäkin tapauksessa Heikki antaa lohdutusta vielä haudankin takaa! Muista: musiikki on lohdutuksen tuoja myös sinulle, kuten se oli Heikille! Iloitkaamme siitä, että Heikin ei enää tarvitse kärsiä kivuista. Jaksamista Kirstille ja lapsille!

Lämpimin ja osaaottavin terveisin RikkiMikko

Musiikki on eräs suurimmista meille annetuista lahjoista ja uskomattoman hieno lohduttaja myös ahdistuksen hetkellä. Se on suuri apu myös moniin muihin vaivoihin. Nauttikaamme sävelten rikkaasta maailmasta! Antakaamme ajatustemme levätä sen sulojen parissa! Pois paha maailma - ainakin hetkeksi! 

Ei kommentteja: