tiistai 21. huhtikuuta 2020

Live-esityksiä AKAI EWI 5000:lla

Tämä korona-virus on aiheuttanut monenlaista harmia lähes kaikille meille, ja moni on jo joutunut luopumaan paitsi harrastuksistaan, myös työstään. Ansiot loppuivat. Tämä kurjuus näyttää jatkuvan vielä pitkään, ehkä jopa syksyyn saakka.

Vaikutukset tuntuvat myös niille, jotka ovat työelämänsä ohittaneet. Eläkeläiset kokevat karanteenin aiheuttamaa yksinäisyyttä, kun omaiset ja tutut eivät voi käydä vierailuilla, ja jokainen joutuu miettimään päivän askareitaan aivan uudella tavalla. 

Tätä yksinäisyyden tuomaa ahdistusta lievittämään olen aloittanut uuden harrastuksen, jonka toivon auttavan edes hiukkasen verran niitä, jotka kokevat turhautumista. Samalla se toimii tehokkaana terapiana itsellenikin. Muusikkona koin tilaisuuteni tulleen ja aloitin sarjan Facebookin Live-esityksiä, aivan pienimuotoisia konsertteja, joissa esitän omaa mielimusiikkiani. 

Soittimeni on elektroninen puhallin, AKAI EWI 5000, jonka toimintaa ohjaan puhaltamalla suukappaleeseen ja koskettelemalla sen liikkumattomia näppäimiä. Langaton lähetin siirtää puhalluksen, purennan ja sormien kosketuksen yhteisvaikutuksesta syntyvät signaalit vahvistimeen, joka muuttaa ne kuuluviksi ääniksi.

Säestyksistä (Piano Escort, ym.) huolehtii tietokoneeni, joka on myös langattomasti yhteydessä VOX-merkkiseen vahvistimeen

Näitä minikonsertteja on kertynyt tähän mennessä jo 12 kpl. Yllä kuvattuja esityksiä on käyty vajaan kahden viikon aikana katselemassa jo yli kaksi tuhatta kertaa.  Niistä viimeisin oli Pihakonsertti tiistaina 21.4.2020. Se sai osakseen yllättäen melko paljon katselukertoja, yli 300, vaikka onnistuikin kokonaisuutena melko huonosti; ulkoilma teki tepposensa, kun kirkas auringonvalo söi nuotit tietokoneen näyttöruudulta, ja viileä tuuli kuivatti sormien ihon niin, että soitin ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla (optimaalisen toiminnan syntymiseen tarvitaan riittävää ihon sähkön johtumista, jotta oikeat signaalit voivat syntyä).

Ohjelmiston rakentamisessa ollen pyytänyt apua Facebook-kavereiltani laatimalla esitystä edeltävänä iltana noin 20 kappaleen listan, josta ystäväni saavat valita oman toivekappaleensa tai kaksi, jos sellaisia sattuu sieltä löytymään. Niistä sitten valitsen eniten valintoja saaneet neljä tai viisi esitettäviksi. Esitetyt kappaleet poistuvat seuraavan päivän listalta, ja tilalle valitsen uusia. Näin ohjelmisto uusiutuu jatkuvasti.

Tarkoitukseni on jatkaa pitkin kevättä näitä esityksiä oman vointini puitteissa.