maanantai 6. marraskuuta 2017

Mietteitä musiikin vaikutuksesta ihmisen terveyteen



Mietteitä musiikin vaikutuksesta ihmisen terveyteen

Lainaan tähän alkuun lausuman Seppo Kimasen teoksesta Kimasen lento (sivu390):
”Taidetta tarvitaan, koska se muokkaa elämää miellyttävämmäksi, edesauttaa vuorovaikutusta yhteisön muiden jäsenten kanssa, ruokkii aisteja ja laajentaa ymmärrystä. Erilaiset taiteelle omistetut rituaalit rytmittävät elämää ja auttavat käsittelemään traumaattisia kokemuksia. Tällaista luettelointia voisi jatkaa loputtomiin”.

Musiikilla, itselleni tärkeimmällä kulttuurin osa-alueella - ja tällä tarkoitan musiikin kuuntelua ja erityisesti aktiivista musisointia (laulaminen, soittaminen ja tanssiminen) - on meihin jokaiseen erittäin voimakas vaikutus. Se vaikuttaa sekä ajatteluumme, tunteisiimme ja toimintaamme, että myös terveyteemme ja sairauksiimme. Sillä on myös voimakas vaikutus muistiimme. 
Musiikki voi jopa nostaa kipu- ja ärsytyskynnystä ja siten toimia kipulääkkeenä. 
Rytmi voi vaikuttaa kehoomme niin, että sydämen sykkeemme ja hengityksemme alkaa seurata musiikin pulssia. Musiikki voi rentouttaa tai voimaannuttaa, ja jotkut musiikkielokuvat voivat vaikuttaa meihin syvästi persoonallisilla tavoilla.


Amerikkalaisen MIT:n (Massachusets Institute of Technology) tutkijat tarkastelivat äskettäin aivojen aktiivisuutta musiikin kuuntelun yhteydessä, jotta ymmärtäisivät paremmin käsittelevätkö aivot kuultuja ääniä yhtenä kokonaisuutena vai kulkevatko eri lähteiden tuottamat impulssit mahdollisesti eri osa-alueiden käsiteltäviksi. Tiedemiehet käyttivät FMRI -dataa (Toiminnallinen magneettikuvaus), joka oli saatu koehenkilöiltä heidän kuunnellessaan 165 erilaista ääntä; musiikkia, puhetta ja jokapäiväistä melua. Tutkijat totesivat, että musiikilla, genrestä riippumatta on aivan omat mekanisminsa aivojen kuuloalueella tapahtuvassa prosessoinnissa. Eri tyyppiset äänimaailmat kulkeutuivat tyystin eri hermoratoja pitkin aivojen käsitellessä niitä. Ääni-impulssit vaikuttivat eri aivoalueisiin riippuen siitä, oliko kyse musiikista, puheesta tai hälystä. Emotionaaliset vaikutukset ihmiseen vaihtelivat hyvin suuresti äänien laadun mukaan. 


Musiikki auttaa emotionaalisen tasapainon saavuttamisessa; mieltä kuohuttavat tunteet, pelot ja yllättävien tapahtumien aiheuttavat negatiiviset reaktiot kyetään hallitsemaan paremmin musiikin avulla kuin ilman sitä. Ajatellaan vaikkapa avioeroa, läheisen kuolemaa tai potkuja työstä, sopivan musiikin avulla tunnetasapaino voi säilyä menetyksestä huolimatta! Musiikki voi jopa nostaa kipu- ja ärsytyskynnystä ja siten toimia kipulääkkeenä. 

Musiikki voi vaikuttaa suuresti mielialallamme, joten meidän on valittava viisaasti mitä kuuntelemme. Kun tuntuu masentavalta, voi olla houkuttelevaa soittaa musiikkia, joka sopii siihen, miltä tuntuu. Se voi kuitenkin saada meidät tuntemaan olomme entistäkin pahemmalta. 
Niinpä voi olla paljon hyödyllisempää valita sellaista musiikkia, joka on lähellä tuon hetkistä tunnetta, mutta emotionaalisesti hieman sen yläpuolella, esimerkiksi hieman nopeampitempoista tai hieman iloisempaa kuin tunnetila edellyttäisi, tai musiikkia, joka alkaa hitaana ja surullisena, mutta muuttuu iloisemmaksi ja vaikuttaa mielialaan kohottavalla tavalla.

Musiikin vaikutus on hyvin henkilökohtaista, ja se mikä toimii yhden henkilön kohdalla, ei välttämättä toimi samalla tavalla toiselle henkilölle. Tärkeätä on valita henkilökohtaisen musiikkimaun mukaista musiikkia, sitä jota on tottunut kuuntelemaan iloisina, kohottavina hetkinä. 
Erica Roth on kirjoittanut musiikin ja sydämen sykkeen välisistä suhteista ansiokkaan artikkelin, jossa hän mainitsee mm. että musiikin rytmi saattaa usein synkronoida sydämen sykkeen, toisin sanoen muuttaa sykkeen samaksi kuin musiikin rytmi. Tällöin kannattaa tietysti valita tempoltaan rauhallinen teos, jos tarkoitus on hidastaa sykettä - ja rentoutua. 
Ammattimuusikon kohdalla tämä ei aina pidä paikkaansa, koska kuuntelu usein herättää hänessä analysoivaa aivotoimintaa, joka tekee synkronointiprosessin hyvin komplisoiduksi. 
Oheisen linkin kautta löydät lisävalaistusta tähän aiheeseen:

Muistisairaalle henkilölle on hyvä valita sellaista musiikkia, josta hän on nauttinut nuoruudessaan. Tieteelliset tutkimukset ja käytännön kokemukset todistavat yhtäpitävästi, että mielimusiikin kuunteleminen voi palauttaa dementoituneen ja puhekykynsä menettäneen henkilön keskustelutaidon sellaiselle tasolle, että vuorovaikutus hoitohenkilökunnan ja omaisten kanssa alkaa tuottaa tyydytystä ja parantaa siten elämän laatua merkittävästi; potilas voi esittää omaan elämäänsä liittyviä toivomuksia, jotka lähipiiri voi näin toteuttaa - molemmat osapuolet hyötyvät! 


Tässä viittaan Hyvä Terveys–lehden artikkeliin, jossa kerrotaan muutamista kotimaisista ja ulkomaisista tutkimuksista, joiden tulokset yksiselitteisesti todistavat ”Tunti musiikkia potilaan oman maun mukaan joka päivä kahden kuukauden ajan”, lääkäri kirjoittaa reseptilomakkeelle. Musaresepti voi pian olla totta, sillä näyttöä musiikin tervehdyttävistä vaikutuksista kertyy kiivasta tahtia.
Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen sekä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan pilottitutkimus osoitti, että musiikin kuuntelu edistää toipumista aivohalvauksesta. Kielellinen muisti ja tarkkaavaisuus elpyi paremmin niillä potilailla, jotka nautiskelivat päivittäin annoksen itse valitsemaansa musiikkia.
Lisää todisteita musiikin kuntouttavista vaikutuksista julkaisivat äskettäin myös Lontoon Imperial Collegen tutkijat. He havaitsivat musiikin petraavan aivohalvauksen vioittamaa hahmotuskykyä.

Näin ollen ne väitteet, että yhteiskunnan on ensin saatava sairaalat ja hoitoyksiköt kuntoon, ja jos jotain resursseja jää jäljelle, vasta sitten voidaan ajatella kulttuuriin ja musiikkiin panostamista. Tämä on todella vaarallista ajattelua ja johtaa suureen resurssien tuhlaukseen! Esimerkiksi Helsingin Sanomien artikkelissa Vesa Siren kertoi 29.4.2016 seuraavaa: 
Tutkimusten mukaan jokainen kulttuuriin sijoitettu euro maksaa itsensä epäsuorasti takaisin kaksi-, jopa kuusinkertaisesti. Festivaalipaikkakunnilla hyötysuhde saattaa olla monikymmenkertainen.”
Nämä sanat lausui säveltäjä Kalevi Aho. 


Viime syksynä kutsuin Nuottiavain-tapahtuman vieraaksi Palokan Pelimannitalolle Pietarin valtionyliopiston psykologian professorin, Anatoly Zhirkovin  esitelmöimään aiheesta Musiikki ja terveys. Hän kertoi omasta työstään aiheen parissa. Hänen tutkimuksissaan paljastui monia musiikin hyödyllisiä vaikutuksia ihmisen terveyteen; oikein valitun musiikin kuuntelu vaikuttaa verenpaineeseen, se rentouttaa, parantaa unen laatua, selkiinnyttää ajatuksia, vahvistaa muistia, vähentää masennusta jne. 


Professori Zhirkov kertoi myös Pietarin synnytyslaitoksen hankinnoista vuodelta 1904: silloin laitokselle hankittiin Saksasta urut, joiden musiikilla äitien synnytystuskia vähennettiin hyvin tuloksin! Tämä tapahtui siis vuonna 1904!

Ohjeita musiikin kuunteluun:
Joskus voit laittaa musiikin soimaan taustalle, kun jatkat päivittäisten aktiviteettiesi kanssa. On hyvä laulaa tai hyräillä, tai jopa tanssia! Voit tehdä sen ehkä yksin, vaikka se voi olla hauskempaa muiden, hyvien ystävien kanssa. Silloin toimintaa tukee myös sosiaalinen aspekti. 

Tee soittolistoja matkapuhelimellasi tai musiikkisoittimellasi mielialasi mukaisesti sopivalla musiikilla, esimerkiksi vähitellen kevyemmäksi ja nopeammaksi, jos tunnet itsesi surulliseksi.  Jos taas olet jännittynyt, soita rauhoittavaa. 
Voit luoda soittoluettelon jokaiselle tunteelle ja nimetä ne vastaavasti esim. rauhoittavaa, innostavaa tai kohottavaa. Näitä suosikkeja löydät helposti YouTuben pohjattomasta aarreaitasta - ihan ilmaiseksi!

Oheisena muutamia linkkejä:

Edellä mainitut linkit avaavat kuunneltavaksesi useita tunteja kestävät kuunteluhetket. Kokeile!

maanantai 16. lokakuuta 2017

Mikon Musiikkihetki No 31 Palokan kirjastossa maanantaina 30.10. klo 17:00

Mikon Musiikkihetki No 31 Palokan kirjastossa maanantaina 30.10. klo 17:00
Mikko's Music Time No 31 at the Palokka Library on Monday 30.10. at 17:00
Музыкальное время Микко № 31 в библиотеке Палокки в понедельник 30.10. в 17:00


Ohjelma - Program
  • Jules Massenet: Meditation
  • Edward Elgar: Salut d’amour
  • Pietro Mascagni: Intermezzo
  • Camille Saint Saens: Le cygne
  • Fritz Kreisler: Liebesleid
  • Franz Liszt: Liebestraum 
  • Antonin Dvorak: Romantic Piece NR 1
  • Michel Legrand: Summer Knows
  • Hoagy Carmichael : Georgia On My Mind
  •  Hoagy Carmichael: Star Dust
  •  Do You Know What It Means to Miss New Orleans
  • Michel Masser: Nothing’s Gonna Change My Love For You
  • Joseph Kosma: Autumn Leaves
  •  Peppino di Capri: Roberta
  • Antonio Carlos Jobim: Desafinado
  • Mikhail Zvezdinsky: Burning, Candles Cry

Uutuutena mainittakoon, että nyt yleisöllä on mahdollisuus seurata reaaliaikaisesti esitettävien kappaleiden soolo-osuuksien kulkua, kun nuotit heijastetaan suurelle valkokankaalle. 

As a novelty, it is now possible for the audience to follow the solo sections of the songs presented in real time when the notes are projected onto the big screen.


В качестве новизны теперь возможно, чтобы зрители следовали за сольными разделами песен, представленных в реальном времени, когда заметки проецируются на большой экран.


perjantai 8. syyskuuta 2017

Mikon Musiikkihetki Nro 26


Väinönkadun Palvelutalo perjantaina 8.9.2017 klo 
12:30 - 13:30

Ohjelma:

Edward Elgar: Salut d’amour (3’10”)

F. Schubert - Serenade (Ständchen) (4’26”)

F. Schubert - Ave Maria D. 839 (4’23”)

Camille Saint-Saens: Joutsen (3’19”)

Giulio Caccini: Ave Maria (3’21”)

Sidney Bechet: Petite Fleur (3’43”)

James Horner: My Heart Will Go On Titanic (4’18”)

Bert Kaempfert: Strangers In The Night (3’37”)

Augustin Lara: Solamente una vez (3’08”)

Harold Arlen: Over The Rainbow (4’58”)

Domenico Modugno: Volare (3’33”)

Van Wetter: La Playa (4’01”)

George Gershwin Summertime (4’19”)

keskiviikko 30. elokuuta 2017

Mikon Musiikkihetki No 22

 Kortepohjan Päiväkeskuksessa perjantaina                  1.9. 2017 klo 12:15
Konsertti kestää noin tunnin, ja siihen  voivat osallistua kaikki talon  asukkaat, heidän läheisensä ja kaikki muutkin halukkaat. Tilaisuus on maksuton! Tule nauttimaan läheistesi seurasta musiikin merkeissä!


                                    Ohjelma:


  • Antonin Dvořák: Romantic Piece No 1 , Op 75 (2’58”)
  • Edward Elgar: Salut d’amour (3’10”)
  • Fritz Kreisler: Liebesleid (4’18”)
  • Camille Saint-Saens: Le Cygne (3’19”)
  • Henry Mancini: Moon River (3’33”)
  • Bob Thiele & George Weiss: What A Wonderful World (2’32”)
  • Consuelo Velasquez: Besame Mucho (5’08”)
  • Bert Kaempfert: Spanish Eyes (3’03”)
  • Augustin Lara: Solamente una vez (3’08”)
  • Ray Henderson: Bye, Bye  Blackbird (3’29”)
  • Van Wetter:  La Playa (4’01”)
  • Harold Arlen: Over The Rainbow (4’58”)
  • Francois Jacques Revaux: My Way (3’59”)
  • Joe Dassin Indian Summer (3’09”)
  • George Gershwin Summertime (4’19”)

maanantai 28. elokuuta 2017

Mikon Musiikkihetki Luhtisen Päiväkeskuksessa tiistina 29.8. 2017 klo 12:30

Mikon Musiikkihetki Luhtisen Päiväkeskuksessa tiistina 29.8. 2017 klo 12:30

Seuraava Mikon Musiikkihetki, syyskauden toinen (tai paremminkin kesäkauden viimeinen) alkaa tiistaina 29.8. Luhtisen päiväkeskuksessa klo 12:30 alkaen. Tilaisuus on tarkoitettu myös asukkaiden omaisille. Noin tunnin kestävä konsertti sisältää klassisen musiikin lisäksi kevyttä viihdemusiikkia, jopa BossaNovaa. Tervetuloa kuulolle!
Ohjelmassa myös grillausta asiakkaiden iloksi.
                               Ohjelma:
  • Antonin Dvořák: Romantic Piece No 1 , Op 75 (2’58”)
  • Edward Elgar: Salut d’amour (3’10”)
  • Fritz Kreisler: Liebesleid (4’18”)
  • Camille Saint-Saens: Le Cygne (3’19”)
  • Sidney Bechet: Petite Fleur in Bb (3’34”)
  • Bert Kaempfert: Spanish Eyes (3’03”)
  • Augustin Lara: Solamente una vez (3’08”)
  • Consuelo Velasquez: Besame Mucho (5’08”)
  • Carlos Gardel: Uno Tango (3’48”)
  • Harold Arlen: Over The Rainbow (4’58”)
  • Henry Mancini: Moon River (3’33”)
  • Joe Dassin Indian Summer (3’09”)
  • George Gershwin Summertime (4’19”)

keskiviikko 23. elokuuta 2017

Mikon Musiikkihetkien suosio on kasvussa - La popularidad de Mikko Music Moments está en aumento - Music Moments' popularity is on the rise

Mikon Musiikkihetkien suosio näyttää lisääntyvän; melkein joka päivä tulee uusi merkintä kalenteriin, viimeksi tänään Palokan Veteraanitaloa koskeva (ti 5.9. Klo 9:30 - 10:30).   Nyt on syyskuulle jo kahdeksan merkintää. Vielä on tilaa!

Ystäväni ovat minulta usein kysyneet millaista korvausta saan näistä keikoista, ja vastaukseni on: soitannan iloa - aika paljon joka kerta - ja yleisön iloisia ilmeitä!  Toiminta perustuu täysin vapaaehtoisuuteen silloin kun kyseessä on hoivalaitoksissa esiintyminen sellaiselle yleisölle, joka ei voi liikunta- tai muiden esteiden vuoksi nauttia konserttilavojen kokemuksista. Rahaa en työstäni vaadi. 

Tietysti teen tätä työtä itsekkäistä syistä, pitääkseni aivoni edes jonkinlaisessa vireessä. Päivittäinen harjoittelu ja ohjelmiston uudistaminen toimivat tässä tarkoituksessa hyvänä apuna. Myös uusien ihmisten kohtaaminen on tärkeää aivojen huollossa. 

La popularidad de Mikko Music Moments parece aumentar. Casi todos los días hay una nueva entrada en el calendario, más recientemente en Palokka Veteran House (martes 5.9 a las 9:30 - 10:30). Ya hay ocho entradas para septiembre. Todavía hay espacio!

Mis amigos me han preguntado a menudo qué tipo de compensación obtengo de estos conciertos, y mi respuesta es: la alegría de tocar música - casi todo el tiempo - y la apariencia alegre de la audiencia! Esta actividad se basa totalmente en el voluntariado, cuando se trata de establecimientos de enfermería para una audiencia que no puede disfrutar de las experiencias de las salas de conciertos debido a obstáculos físicos u otros. El dinero no es importante mientras se hace este trabajo..

Por supuesto, hago este trabajo por razones egoístas: mantener mi cerebro en algún tipo de vibración. La formación diaria y la reforma del repertorio funciona para este fin como una buena ayuda. Conocer gente nueva también es importante en el cuidado del cerebro.

The popularity of Mikko's Music Moments seems to increase. Almost every day there is a new entry in the calendar, most recently on Palokka Veteran House (Tue 5.9 at 9:30 - 10:30). There are already eight entries for September. There is still space!

My friends have often asked me what kind of compensation I get from these gigs, and my answer is: the joy of playing  music - pretty much every time - and the cheerful looks of the audience! This activity is based entirely on volunteering, when it comes to nursing establishments for an audience that can not enjoy the experiences of concert halls due to physical or other obstacles. Money is not important while doing this work.


Of course, I do this work for selfish reasons: to keep my brain in some sort of vibration. Daily training and reform of the repertoire works for this purpose as a good help. Meeting new people is also important in brain care.