keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Operetin tukiyhdistys Jyväskylään

Jyväskylän seudulle on perustettu Operetin tukiyhdistys.

Keski-Suomen monipuolisen musiikkiteatteritarjonnan varmistamiseksi on Jyväskylään perustettu Operetin tukiyhdistys. Operettia Jyväskylässä on nähty ja koettu monesti, ammattilaisten ja harrastajien toimesta. Nyt tarkoituksena on tukea operetin esittämistä Keski-Suomen alueella ja auttaa Jyväskylää kehittymään Suomen ”Operetin pääkaupungiksi”.

Operetti on oopperan jälkeen tunnetuin ja vanhin musiikkiteatterimuoto. Se sai alkunsa Ranskassa 1800-luvun puolivälissä, jolloin Jacques Offenbachin ”Orfeus manalassa” ja varsinkin sen toisen näytöksen galoppi (Can-can) herätti tunteita Pariisissa. Samaan aikaan Wienissä kehittyi wieniläisoperetti, jonka suuria nimiä olivat mm. Johann Strauss nuorempi (Lepakko, Indigo ja neljäkymmentä ryöväriä) ja Franz von Suppé (Kaunis Galanthea, Kevyt ratsuväki). Heidän musiikillista perintöään jatkoivat monet säveltäjät, joista tunnetuin lienee Franz Lehár. (Zarevits, Hymyn maa, Iloinen leski).

Suomessa operettia esitettiin jo 1800-luvulla ja ”Suomalaisessa oopperassa” (nykyisin Suomen Kansallisooppera), varsinkin 30-luvulla. ”Viimeaikoina operetti on elänyt pientä suvantovaihetta, mutta merkkejä sen uudesta tulemisesta on olemassa”, kertoo uuden yhdistyksen puheenjohtaja Petri Vesa. ”Suomen Kansallisooppera on ottanut pitkästä aikaa ohjelmistoonsa operetin ja Operettiteatteri Bravon esitykset ovat olleet menestyksiä. Myös harrastajapuolella monet kesäteatterit ovat tehneet operettia menestyksekkäästi”, jatkaa Vesa.

Operetti tarjoaa nuorille musiikin opiskelijoille tärkeää työkokemusta, jota ei voi muualta saada. Esimerkiksi nuorille laulajille ei oopperarooleja, varsinkaan Keski-Suomen alueella juuri ole. Operettien monipuolinen tekeminen avaa nuorille tekijöille turvallisen työssäoppimis- mahdollisuuden. ”Nuoret laulajat tarvitsevat kokemusta lavalla olemisesta, toimimisesta ja näyttelemisestä. Tässä operetti taidemuotona on vertaansa vailla. Siinä näyttelemisellä on suuri rooli ja musiikillisesti se on kuitenkin haastavaa, kenelle tahansa laulajalle”, Vesa kertoo.

Yleisölle operetti tarjoaa rakastettuja sävelmiä, suuria tunteita ja vauhdikasta teatteria.

Lisätietoja Jyväskylän seudun Operetin Tuki ry:stä

Puheenjohtajalta osoitteesta: petri.vesa@kyparamaenmusiikkikoulu.fi

Petri Vesa: puh. 040 5323 412

tai

Yhdistyksen sihteeriltä: kirstileskinen@gmail.com

Kirsti Leskinen puh. 040 7174 061

Ei kommentteja: