torstai 24. marraskuuta 2016

Tämän vuoden viimeinen ja syksyn IV Nuottiavain Palokan Pelimannitalolla ..


Seuraava Nuottiavain-tapahtuma on ma 5.12. Klo 14:00 Palokan Pelimannitalolla. 
Silloin Jyväskylän yliopiston lehtori Erja Kosonen kertoo meille kuusijuhlaperinteen rantautumisesta Jyväskylän seminaarin kautta Suomen kouluihin.
Tilaisuudessa lauletaan ainakin 1800-luvun ja myös uudempia joululauluja, solistina ja esilaulajana on Kalle Kinnunen. Karin Parhaat-yhtye säestää. 
Tilaisuudessa vierailee tietysti laulava joulupukki, ja neljän euron pääsymaksu kattaa myös  kahvitarjoilun - joulutorttujen kera. Siis eräänlainen pikkujoulu, jonne isovanhemmatkin lastenlapsineen ovat tervetulleita!

Tapahtuman juontaa Markku Saarinen



                                          Seminaarinmäen kuusijuhla 

Lainaan tähän lyhyesti esitelmöitsijämme, lehtori Erja Kososen tekstiä Jyväskylän yliopiston sivulta:

”Seminaarin joulujuhla 1930-luvulla:
Koulujen kuusijuhlaperinne sai alkunsa Jyväskylän seminaarista, missä pimeän syksyn jälkeen juhlistettiin lähestyvää joulunaikaa. Seminaarin juhlasali jouluasussaan, joulukuusi koristeineen ja ohueen lankaan pujotetut pumpulipallot ikkunoissa on ollut mallina monen suomalaisen koululuokan ja kodin joulukoristelulle.

1800-luvun loppupuolella Jyväskylän opettajaseminaarissa saivat muotonsa myös ensimmäiset suomenkieliset joululaulut, muun muassa Joulupuu on rakennettu, Jouluyö, juhlayö, Joulupukki ja Heinillä härkien kaukalon.

Uraauurtavasta työstä on kiittäminen muun muassa Jyväskylän seminaarin ensimmäisiä musiikin lehtoreita E.A. Hagforsia ja P.J. Hannikaista. Edellytykset heidän toiminnalleen loi Uno Cygnaeus. Hänen näkemyksensä oli, että lauluilla ja laulamisella on olennainen kasvatusvoima ja laulu voi olla sivistyksen väline. Tästä syystä kansakoulunopettajiksi valmistuvien tuli olla soitto- ja laulutaitoisia.

Jyväskylän seminaarin perustamisesta vuonna 1863 ja kansakouluasetuksesta vuonna 1866 alkoi kansansivistyksen aikakausi osana kansallishenkistä koulutuspolitiikkaa. 90 vuoden pituinen ajanjakso on merkittävin laulunopetuksen sisällön ja laulun aseman kannalta koulun oppiaineena”.

Ei kommentteja: