tiistai 25. lokakuuta 2011

Muutamia vinkkejä musiikin harrastajille

iPod, iPhone ja iPad


Muutamia vinkkejä musiikin harrastajille:
 Ohjelmistosuunnittelijat ovat suorastaan hellineet musiikin harrastajia ja mikseipä myös ammattilaisia luomalla uudenlaista ajattelua tukevia musiikkisovelluksia.

* App Store:
Sieltä ostetaan kaikki sovellukset.


        Plussaa:
      - Sovellukset toimivat yleensä virheettömästi, ja niitä päivitetään ilmaiseksi säännöllisesti, sikäli kuin jotain uutta ilmaantuu. Sovellusten määrä on tällä hetkellä yli 500 000, kenelläkään muulla valmistajalla ei ole vastaavaa määrää. (Nokian Ovi-palvelussa niitä on Nokian oman ilmoituksen mukaan "riittävästi", tammikuussa 2011 noin 30 000 kpl).
      - Sovellusten kirjo on erittäin monipuolinen.
      - Sovellukset on hinnoiteltu maltillisesti.


        Miinusta:
      - Et voi käyttää muiden valmistajien sovelluksia, ellei Apple ole niitä hyväksynyt. (Microsoftilla ja Nokia Windowsilla tulee olemaan samanlainen linja hyväksynnän suhteen).           
      - Maksat jokaisen sovelluksen oston yhteydessä provisiota Applelle. Provisio on tietäääkseni noin 30%.

Sitten itse sovelluksiin! Värilliset otsikot ovat linkkejä asianomaisille sivustoille, joille  kannatta poiketa tarkempaa selostusta lukemaan. 


* Muistio
Voit kirjoittaa muistioon omia tekstejäsi tai kopioida niitä esimerkiksi internet- sivuilta. Sen jälkeen tekstin voi lähettää sähköpostina kenelle tahansa parilla sormen painalluksella. Omassa laitteessa olevat sähköpostiosoitteet  laite löytää  helposti muutaman hakukirjaimen perusteella, jonka jälkeen yksi kosketus nimen kohdalla valitsee vastaanottajan, toisin sanoen sinun ei tarvitse kirjoittaa koko nimeä, jos se esiintyy osoitekirjassasi.
 Tärkeä sovellus iPhoneen:
- Tom Tom navigaattori
    - Älykkäät hakutoiminnot, mm Google, suosikit, haku läheltä, haku jostain kaupungista. 
Keikkapaikka löytyy taatusti helpoimman reitin mukaisesti.
- OPTIMISED FOR iPAD: Make the most of your iPad, with a full-screen display that shows you driving view and Advanced Lane Guidance images at the same time. Purchase connected services in-App or easily transfer your existing subscriptions (cellular connection required). When you want to go bigger, move your TomTom App to iPad.


  Muusikolle tärkeät sovellukset sekä iPodiin, iPhoneen että iPadiin:
* Viritysmittari, Hinta $3.99, Euromääräinen hinta noin 3,00 €
* Metronomi, Hinta: Ilmainen!
* Perform Pro, Hinta noin 3,00 €
      - Nuotinlukuohjelma, joka lukee PDF- muotoon tallennettuja asiakirjoja, siis myös nuotteja, jotka voit ladata ilmaiseksi osoitteesta http://imslp.org/wiki/Etusivu (suomenkielinen), tai vaihtoehtoisesti skannaamalla omia paperinuotteja PDF-formaattiin ja siirtämällä ne ohjelmaan.
      -  Ohjelma sisältää metronomin, kameran ja videointitoiminnon, jonka avulla voi tallentaa oman esityksensä ja lähettää sen katsottavaksi vaikka YouTubeen tai ystävän/opettajan sähköpostiin.
      - Sivunkääntötoiminto sormella hipaisemalla tai käyttäen erikseen hankittavaa kaksitoimista pedaalia, AirTurn(katso video!).
      - Käytettävissä myös ohjelman sisään rakennettu "scrolling-toiminto", jolloin ohjelma vierittää viivastoa ennalta säädettävällä nopeudella, jolloin sivua ei tarvitse kääntää ollenkaan.
* Bach ja Chopin (Voit seurata teosten kulkua viivastolla).
      - Viulusonaatit Yehudi Menuhinin esittäminä.
      - Chopinin valssit Arthur Rubinstein.
      - J.S. Bachin soolosellosarjat, esittäjänä Pablo Casals
* iReal b, Hinta noin 6,00 €. Jazzmuusikon paras ystävä ja treenikumppani. 
      - Olen koonnut omaan iReal b -sovellukseeni yli 1400:n jazz-standardin sointutaustat, joita voin kuunnella (yhtye, jossa on piano, basso ja rummut) ja samalla jammata mukana sointumerkkejä seuraamalla. Tempoa ja genreä (Ballad, Jazz, Blues, Latin, Bossa, Gipsy, Rock) muuttamalla harjoitteluun saa tarvittavia lisäelementtejä tilanteen mukaan. Uusia esityskappaleita on helppo lisätä, jos sointumerkit on merkitty nuottiin.
Keikalla laite toimii hyvänä apuna silloin, kun tarvitsen tuekseni pelkät sointumerkit selkeästi luettavassa muodossa.


* Bachtrack konserttiohjelmiston hakukone (konsertit, baletit, oopperat jne kaikkialta maailmasta).


* Myös jotain hupiakin voi löytää sovellusten joukosta:
- http://www.youtube.com/watch?v=U8wjFmLQJT4

- http://www.youtube.com/watch?v=Mk4bmK-acEM&NR=1&feature=fvwp
- http://itunes.apple.com/us/app/madpad-hd-remix-your-life/id460309682?mt=8
Katso video: http://www.youtube.com/watch?v=LADgRaq3g8I


 
* BooxTV.
- Kotimainen sovellus, jonka kautta voi katsella ilmaiseksi viittä kotimaan televisiokanavaa ja pientä kuukausimaksua vastaan voi katsella alle kaksi viikkoa sitten esitettyjä TV-ohjelmia. Siis eräänlainen tallentava digiboxi. Ohjelmia voi myös tallentaa laitteelle ja katsoa silloinkin, kun internetyhteys ei ole käytettävissä.


Terveisin RikkiMikko.

Ei kommentteja: