perjantai 21. marraskuuta 2014

Hyvänyön musiikki to 20.11.2014Nyt kuuntelemme Hyvänyön musiikkina torstain 20.11.2014 Jyväskylä Sinfonian loistavan solistin, Nemanja Radulović’in esittämänä - Dvořák "Songs My Mother Taught Me" - ”Laulut, jotka äitini minulle opetti”

                        http://www.youtube.com/watch?v=yOjm9N93Qms#t=37
Nemanja Radulovic alkoi opiskella viulunsoittoa vuonna 1992. Hän sai 1996  Belgradin kaupungin myöntämän le Prix d'Octobre pour la musique -palkinnon ja vuonna 1997 Serbian tasavallan opetusministeriön myöntämän erikoispalkinnon "Talent 1997 ". Hän jatkoi musiikin opintoja Saarbrückenin konservatoriossa Joshua Epsteinin johdolla vuonna 1998, ja Dejan Mihailovicin johdolla vuonna 1999 Belgradissa. Neljätoistavuotiaana hän muutti Ranskaan, jossa hän täydensi opintojaan Pariisin konservatoriossa Patrice Fontanarosan johdolla. 


Vuonna 2006 hän korvasi lyhyellä varoitusajalla Maxim Vengerovia Beethovenin konserton esityksessä. Hän soittaa Jean-Baptiste Vuillaume viulua, joka on rakennettu vuonna 1843.


Torstai-illan konsertti oli aivan uskomaton taidonnäyte tältä 29-votiaalta ”aikamme Paganinilta”. Samanlaista tulkintaa Tsaikovskin viulukonsertosta saa hakea. Kaikki pienimmätkin vivahteet tulivat niin vahvoina kuin toivoa sopii; herkimmät pianissimot, valtavat crescendot ja suunnattoman nopeat juoksutukset loivat aivan satumaisen tunnelman.

Ulkoinen habitus voisi kuvastaa enemmän jotain rockmuusikkoa, kuin vakavasti otettavaa konserttimusiikin esittäjää, positiivisessa mielessä tietenkin. Kaikki eleet ja liikehdintä olivat suoraa synkronointia musiikkiin, no ehkä spontaaneja jalan tömähdyksiä lukuun ottamatta. Eivät ne tömähdykset kuitenkaan esitystä haitanneet.
Ville Matvejeff

Ville Matvejeff suoriutui loistavalla tavalla orkesterin luotsaamisessa; puhaltimien soolo-osuuksissa hän antoi riittävästi tilaa herkutteluun kahlitsematta oboistin, huilistin ja monen muun muusikon hienoissa solistisissa osuuksissa. Orkesteri suoriutui todella hienosti omassa tehtävässään, mistä tietysti kiitos kuluu Villen innostavalle ja vapauksia antavalle, mutta tarkalle johtamiselle.
Meillä on todella hieno tiimi täällä Jyväskylässä tekemään suuren luokan musiikillista taidetta. Olisipa vain se oikea esityspaikka, niin Jyväskylä Sinfonialla olisi kaikki edellytykset maailmanluokan taiteen tekemiseen.

Ei kommentteja: