keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Kansainvälinen Naistenpäivä - Kansainvälinen RauhanpäiväTänään on Kansainvälinen Naistenpäivä! Vuonna 1975, jota vietettiin kansainvälisenä naisten vuotena, Yhdistyneet kansakunnat vahvisti päivän vieton[1], ja se sai samalla nimen ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä”. Oikeasti naistenpäivä (ja Kansainvälisen Rauhan päivä) pitäisi olla vuoden jokainen päivä!
 
Naistenpäivä
Tänään myös vietetään Carl Philip Emmanuel Bachin syntymäpäivää. Hän syntyi vuonna 1714. Aasinsilta Naistenpäivän ja edellä mainitun säveltäjän välille syntyy siitä, kun Carl Philip Emmanuel Bach alkoi saada suurta arvostusta osakseen Preussin prinsessalta Anna Amalialta ja tämän lähipiiriltä. Hän omisti prinsessalle eräitä sävellyksiään ja tämä nimitti hänet henkilökohtaiseksi kapellimestarikseen. Näihin aikoihin, 1760-luvulla, C.P.E. Bach sävelsi suurimman osan sinfonioistaan, joissa hän saattoi vapaasti toteuttaa ideoitaan tarvitsematta ottaa huomioon rajoituksia, joita hän koki Fredrik Suuren hovin kamaricembalistina. C.P.E. alkoi saada nimeä ympäri maata sävellyksillään, jotka kattoivat lähes kaikki musiikin lajit oopperaa lukuun ottamatta.
Olen valinnut tämän illan Hyvän Yön Musiikiksi Carl Philip Emmanuel Bachin teoksen Adagio per il organo: https://youtu.be/MQftKtuqn_Q
Carl Philip Emmanuel Bach

Esittäjä: Lugano Raggi. Esitysvuosi on 1975

Ei kommentteja: